HTML

Pokióból jelentjük

Minden, amit mindenkinek elmesélnénk Tokióbanlevésünkről.

Friss topikok

  • Edd China: Jó hír, ennek örülök! Köszi!;) (2009.03.22. 20:29) Finishi suru
  • Hugica_itthonrol: Szerbusztok Drágáim, jó újra hallani rólatok:) Az ui.-hoz szólva, legalább itthon is lesz mit mes... (2009.01.27. 23:08) Csak nem megint egy volt főváros sok-sok templommal?
  • Hugica_itthonrol: Nyah hugica is itt van, igaz már nem otthonról, de azért szorgalmassan cseni a netet a szomszédtól... (2009.01.21. 21:55) Szilveszteri hejehuja helyett
  • Vicu: Jelentem én is túlestem a bonyodalmas regisztációs útvesztőkön és töretlen lelkesedéssel itt vagyo... (2009.01.05. 14:25) Karácsonyi hangulat
  • StefanRaab: Na a "német" is regisztrált, nem menekülhettek!!! Majd még jelentkezem! Báty (2008.12.25. 14:14) Karácsony Tokióban, első felvonás

Címkék

2008.11.29. 07:58 kozleskenyszeres_Z

A háború múzeuma

Tokió belvárosába, a császári kerttől nem messze építették a XIX. század végén a háborúkban elesett japán katonák emlékének adózó szentélyt, a Jaszukuni-dzsindzsát. Mégha építészetileg és vallási központként nem is vetekedhet az olyan tokiói kegyhelyekkel, mint az aszakuszai Szenszó-dzsi vagy a Mejdzsi-szentély, ezt a helyet mégis jobban ismerik világszerte, mint a többit. Ha ugyanis egy prominens japán (pl. miniszterelnök) idelátogat, az összes külföldi tvcsatorna azonnal a környező országokba siet, hogy lefilmezhesse a hosszú és szenvedélyes japánellenes tüntetéssorozatokat. A szentély ugyanis nemcsak az elesett katonák emlékhelye, hanem jónéhány háborús bűnös sírja is.

Mielőtt meglátogattuk volna, én magam kissé szkeptikus voltam, hiszen az amerikai Lonely Planet leírását nehéz lenne elfogulatlannak nevezni. A szentélykertben lévő Júsúkan múzeum viszont elég meggyőző volt. Zsófival először csak megdöbbenten álltunk, aztán már csak röhigcsélni tudtunk a múzeumnak Japán elmúlt kb. 150 év történelemét leíró szövegein. Durva, hogy míg Európában mostanra már nagyjából sikerült túltennünk magunkat az I. és II. világháborús nacionalista felfogáson (tudom, otthon nem így néz ki, de higgyétek el, ehhez képest...), de hogy ők Korea lerohanását és megszállását (beleértve a koreai és kínai emberek rabszolgasorban tartását és a városok elfoglalását követő mészárlásokat) még mindig a koreai nép felszabadításaként és a szabadság és béke elviteleként képesek csak látni, az durva. A lerások olvasgatása egy az egyben az 50-100 évvel ezelőtti európai propagandaszövegeket idézte fel. Némileg magyarázza ugyan ezt az el nem fogadást az a tény, hogy (legalábbis szerintük) a II. világháborún kívűl háborút Japán még nem vesztett el, de attól még számomra elfogadhatatlan.

A tárlat egyébként nagyon jó volt, de sajnos fényképezni nem lehetett, így be kell érnetek az előtérben kiállított vadászgéppel. A múzeumban külön terme volt a középkori szamurájfelszereléseknek és az 1853. óta zajló összes háborúnak, amiben csak Japán részt vett. Persze részletes leírással arról, hogy éppen ki mikor hogyan kényszerítette bele őket a harcba, és hogy kit miért kellett megelőző csapásként megtámadniuk. Zárásként egy elég nagy teremben jópár eredeti II. vh-s harci eszköz (tank, bombázó, kamikaze tengeralattjáró, egyéni felszerelések stb.) volt kiállítva, csak sajnos a zárásig hátralévő kb. 2 perc nem volt elég a végignézésére.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://nemeszuszan.blog.hu/api/trackback/id/tr19794256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Báty 2008.11.29. 23:18:26

Hi!

Na ez egy nekem való hely lehet, de lehetne erről egy kicsit többet is olvasni?
Fura a történelem felfogás kérdése, de azé nálunk is jellemző, hogy a "Terror Házában" csak a komcsi bűnökkel foglalkozik, nem nagyon volt Horty és Szállasi vándorkiállítás.
Természetesen nem vitatom az általatok leírakat, csak legyen több! :)

közléskényszeres_Z 2008.12.01. 04:50:09

Sajnos hazavihető leírást csak japánul adtak, mi az ott kirakott angol nyelvű táblákat olvastuk el.

Angol Wikipedia-hivatkozások a korról:
en.wikipedia.org/wiki/First_Sino-Japanese_War


en.wikipedia.org/wiki/Mukden_Incident
süti beállítások módosítása