HTML

Pokióból jelentjük

Minden, amit mindenkinek elmesélnénk Tokióbanlevésünkről.

Friss topikok

  • Edd China: Jó hír, ennek örülök! Köszi!;) (2009.03.22. 20:29) Finishi suru
  • Hugica_itthonrol: Szerbusztok Drágáim, jó újra hallani rólatok:) Az ui.-hoz szólva, legalább itthon is lesz mit mes... (2009.01.27. 23:08) Csak nem megint egy volt főváros sok-sok templommal?
  • Hugica_itthonrol: Nyah hugica is itt van, igaz már nem otthonról, de azért szorgalmassan cseni a netet a szomszédtól... (2009.01.21. 21:55) Szilveszteri hejehuja helyett
  • Vicu: Jelentem én is túlestem a bonyodalmas regisztációs útvesztőkön és töretlen lelkesedéssel itt vagyo... (2009.01.05. 14:25) Karácsonyi hangulat
  • StefanRaab: Na a "német" is regisztrált, nem menekülhettek!!! Majd még jelentkezem! Báty (2008.12.25. 14:14) Karácsony Tokióban, első felvonás

Címkék

2008.11.22. 15:23 kozleskenyszeres_Z

(Buddhák az esőben) helyett más

Kedves Mindenki!

Ismételten kirándulásról fogunk beszámolni, de hogy nehogy azt higgyétek, hogy itt minden játék és mese, ígérjük, hogy legközelebb már napi viszontagságainkról is írunk.

Ja és ezen kívül egy nagyon fontos bejelentést is kell tennünk: láttuk a Fudzsit! Nem is akárhonnan, reggel a vonatról. Először kissé kételkedve fogadtuk a dolgot, de térképes ellenőrzés után megállapítottuk, hogy igen, nem kizárt. Ennek azért is ilyen nagy a jelentősége, mert már számtalan helyen jártunk, ahol fennszóval hirdették, hogy tiszta időben látszik a Fudzsi. És akkor egyszercsak reggel a vonatról megláttuk. Tiszta havas már. Jövő héten megróbálunk fényképes bizonyítékot is beszerezni, aminek sikere azért elég csekély, tekintve, hogy augusztus óta most láttuk először.

Apropó, rajtam kívül zavar valakit, hogy a Zoli mindenképp ragaszkodik a magyar ejtés szerinti írásmódhoz? (Most íratta át velem a Fujit Fudzsira.) Van ugyanis egy kis vita köztünk ezügyben. Elvileg megvan a szabályrendszere, hogy hogy kell átírni japán szavakat latin betűs írásra, és szerintem nem lenne baj, ha magyarul is azt használnánk... De lássuk, mit mond erre ő:

A vita klasszikus alapokon nyugszik. Az 1979-es keltezésű Panoráma útikönyv a pártomon áll, bár ő még azon borong, hogy Kiotót muszáj a már megrögzött helytelen módon írni, pedig az magyarul Kjotó (így kell uis kiejteni). A 2008-as magyar Lonely Planet viszont már a (szerintem) angolos romandzsi írásmódot használja (pl. Fuji, Chuzenji, Shinjuku stb.).

Jellemző: hivatkozás, hivatkozás, hivatkozás...

Asszem kicsit késő van. A beszámoló holnapra marad. A szállodák és a Sinkanszen (Shinkansen) teljes telítettsége miatt ugyanis nem tudtunk Kiotóba (Kyotoba) menni. Ehelyett ma kirándultunk egy jót a szomszédos tónál + Zsófi főzött egy nagyon finom töltöttpaprikát :) Ugyan rendes paprika itt nincs, de a pici sötétzöld is megteszi. Rákot nem raktunk bele. De rizst igen.

Na jó befejeztük, elnézést. Szumimaszen.

Én is elnézést kérek.

A képeket mindenesetre a kíváncsiak kedvéért felraktuk ide és ide.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://nemeszuszan.blog.hu/api/trackback/id/tr30782831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Báty 2008.11.22. 17:47:45

Hi!

Örülök, hogy így elvagytok, ezek szerint jelenthetem, hogy nincs semmi bajotok... :)

Egyébként Én a Zsófi pártján állok, nvezzük nevén a gyereket, pl. hogy írnád Zol a Toyotát, vagy a Fuji Industriest? Szóval a Fuji legyen Fuji, itthon sem szeretem a Dzsenifereket...:)

Nálunk leesett az első hó, bár itt Pesten nem maradt meg, a középhőmérséklet valahol 3 fok körül lesz a héten, tehát a vénasszonyok elköltöztek... de sebaj, szeretjük a telet is....

Bye!
süti beállítások módosítása